Rekomenduojamas medelių ir krūmų tręšimas
Medeliai ir krūmai – tiek vaismedžiai sode, tiek dekoratyviniai ar uogakrūmiai – auga vienoje vietoje daug metų. Iš pradžių jiems svarbiausia gerai prigyti ir suformuoti gilią šaknų sistemą, vėliau – išlaikyti sveiką augimą, gausų žydėjimą ir derlių. Trąšos čia yra pagalbininkas, padedantis dirvai „nepavargti“ ir augalams neišsekti.
Rekomenduojamas gėlių tręšimas
Kambarinės, balkoninės ir lauko gėlės visą sezoną
stengiasi: auga, leidžia naujus ūglius, krauna žiedus ir kartoja
žydėjimo bangas. Vazonuose ar ribotame gėlyne maisto medžiagos
išsenka greičiau, todėl trąšos gėlėms nėra „prabanga“, o būtina
priežiūros dalis. Svarbiausia – parinkti priemones pagal paskirtį
ir augimo etapą, o dozes visada derinti pagal etiketę ir mūsų
svetainės skiltį „Trąšų gidas“.
Žemiau – kaip panaudoti jūsų gėlių trąšų asortimentą taip, kad
augalai gerai prigytų, gražiai sužaliuotų ir gausiai
žydėtų.
Rekomanduojamas arbūzų ir melionų tręšimas
Arbūzai ir melionai yra šilumamėgės, greitai augančios kultūros, formuojančios didelę lapiją ir stambius vaisius. Jie reiklūs maisto medžiagoms, bet jautrūs pertręšimui, ypač azotu – per daug „maitinant“ augalas augina lapus ir stiebus, o derlius nukenčia. Todėl svarbu tręšimą suplanuoti nuo dirvos paruošimo iki vaisių nokimo.
Mūsų ūkis siūlo keletą priemonių, tinkančių arbūzams ir melionams šiltnamyje ir lauke. Toliau trumpai paaiškinta, kokią funkciją jos atlieka ir kuriame etape labiausiai praverčia. Tikslius kiekius ir naudojimo dažnį visada rekomenduojame rinktis pagal etiketę ir mūsų svetainės katalogą „Trąšų gidas“.
Rekomenduojamas lapinių daržovių ir prieskonių tręšimas
Lapinės daržovės – salotos, mangoldai, įvairūs kopūstai, rukola, špinatai ir kitos – greitai auga, turi daug žalios masės ir jautriai reaguoja į maisto medžiagų trūkumą. Dirvoje ar lysvėse jos greitai „išsivalo“ maistingą sluoksnį, ypač kai derlius imamas kelis kartus per sezoną. Kad lapai būtų sultingi, ryškiai žali ir neperaugę, verta tręšimą suplanuoti nuo dirvos paruošimo iki paskutinių skynimų.
Rekomenduojamas daržovių tręšimas šiltnamyje ir lauke
Pomidorai, agurkai ir paprikos šiltnamyje ar lauke sparčiai auga, daug žydi ir gausiai dera, todėl jiems reikia daugiau maisto medžiagų negu daugeliui dekoratyvinių augalų. Norint, kad augalai būtų stiprūs ir sveiki visą sezoną, verta iš anksto numatyti, kokias trąšas naudosite skirtingais etapais – nuo daigų pasodinimo iki derliaus.
Rekomenduojamas vazoninių braškių tręšimas
Vazonuose auginamos braškės turi nedidelį žemės tūrį, paviršinę šaknų sistemą ir jautriai reaguoja į perdžiūvimą. Maisto medžiagos tokiame substrate išsenka greičiau, todėl, norint turėti sveikus, tankiai žydinčius ir gausiai derančius kerelius, svarbu tręšimą apgalvoti nuo sodinimo iki derliaus.
Rekomenduojamas vazoninių pomidorų, agurkų ir paprikų tręšimas
Vazonuose auginami pomidorai, agurkai ir paprikos turi ribotą žemės kiekį, todėl maisto medžiagos išsenka greičiau nei grunte. Kad augalai augtų stiprūs, neišsektų sezono viduryje ir džiugintų derliumi, svarbu ne tik juos laistyti, bet ir suplanuoti tręšimą nuo sodinimo dienos iki paskutinių vaisių skynimo.
Lauramedžio auginimo rekomendacijos
Lauro medis – Viduržemio jūros prieskonis, kuris virtuvei suteikia gylio, „šilumos“ ir labai subtilų kartumą. Jo lapai ne dominuoja, o „suriša“ skonį troškiniuose, sriubose, marinatų ir padažų pagrinduose.
Paprikų auginimo rekomendacijos

Saldžios ir aitrios paprikos – vienos ryškiausių daržo žvaigždžių. Saldžios paprikos suteikia patiekalams salstelėjusio traškumo ir spalvos, aitrios – šilumos ar net rimto aštrumo. Abi kartu leidžia labai tiksliai „susireguliuoti“ skonį nuo švelnaus iki ugningo.
Citrinžolės auginimo rekomendacijos
Citrinžolė (lemongrass) – tropinė žolė su ryškiu citrinos aromatu be rūgštumo. Dėl didelio citralių kiekio ji „nuvalo“ riebalų pojūtį ir suteikia gaivą sriuboms, kariams, marinatams, gėrimams.
Valgomosios viksvuolės auginimo rekomendacijos
Mėgsti naujoves darže? Štai
trumpas, praktiškas gidas apie valgomąją viksvuolę (Cyperus esculentus, dar vadinama tigro riešutais, chufa). Tai šviesamėgė švendrių giminaitė,
auginanti valgomus smulkius
gumbus – saldokus, riešutų skonio. Puikiai tinka
lysvei ar didesniam
vazonui ant saulėtos terasos.
Kas tai ir kuo įdomi
Ne riešutas, o gumbas.
Sudėtyje daug skaidulų ir „gerųjų“ riebalų; gumbai valgomi žali,
džiovinti, skrudinti, mirkyti, iš jų gaminama „horchata de chufa“.
Šilumamėgė vienmetė (pas
mus). Dygsta lėtai, bet sezono pabaigoje subrandina dešimtis
gumbų nuo kiekvieno kerelio.
Mėtų auginimo rekomendacijos
Mėtos – gaiviai kvepianti, lengvai auginama ir itin derlinga prieskoninė žolė. Puikiai tinka lysvėm ir vazonams ant saulėtos (ar pusiau pavėsio) palangės. Mėtos mėgsta purų, derlingą, tolygiai drėgną, bet neužmirkstantį substratą. Teisingai prižiūrimos greitai suformuoja vešlų kupstą ir visą sezoną dovanoja kvapnius lapelius arbatoms, limonadams, desertams bei padažams.
Svarbu: dauguma mėtų agresyviai plinta šakniastiebiais – lysvėje jas verta „uždaryti“ borteliais arba sodinti į įkastą vazoną.
Šiame įraše rasi aiškias, praktiškas gaires: kaip susimaišyti žemę (puri, derlinga, gerai drenuojama), kaip prižiūrėti daigus, kaip riboti plitimą, kada skinti, kad krūmas atželtų dar vešliau, kaip reguliuoti laistymą ir tręšimą, kaip apsaugoti per karščius bei kaip sėkmingai peržiemoti. Aptarsime ir kenkėjų/ligų prevenciją (ypač miltligę, rūdis) bei lapelių džiovinimą/šaldymą, kad išliktų aromatas.
Bazilikų auginimo rekomendacijos
Bazilikai – šilumamėgė, aromatinga ir greitai auganti prieskoninė žolė, puikiai tinkanti lysvėms ir vazonams. Jie mėgsta lengvą, purų, derlingą ir gerai drenuojamą substratą, daug šviesos bei tolygią drėgmę (be užmirkimo). Teisingai auginami bazilikai greitai suformuoja tankius krūmelius ir visą sezoną dovanoja kvapnius lapelius salotoms, padažams, pesto ir arbatoms.
Šiame įraše rasi aiškias, praktiškas gaires: kaip susimaišyti žemę (lengva, puri – su perlitu ar smulkiu smėliu), kaip prižiūrėti daigus, kada ir kaip skabyti viršūnes, kad krūmelis šakotųsi, ir kodėl verta laiku šalinti žiedynus, jei nori lapų, o ne sėklų. Aptarsime laistymo ritmą, tręšimą (mažomis, subalansuotomis dozėmis), šilumos ir saulės poreikį, kenkėjų bei ligų (ypač pelėsio ir miltligės) prevenciją, taip pat derliaus rinkimą ir saugojimą, kad išliktų kvapas.
Čiobrelių auginimo rekomendacijos
Čiobreliai – aromatinga, nereikli ir ilgaamžė prieskoninė žolė, puikiai tinkanti lysvėms, alpinariumams ir vazonams ant saulėtos palangės ar balkono. Jie mėgsta lengvą, laidų, kalkingesnį substratą, saulę ir saikingą drėgmę – geriau trumpa sausra nei „šlapios šaknys“. Teisingai auginami čiobreliai formuoja tankius, žemus kupstelius, gausiai žydi ir visą sezoną dovanoja kvapnius, eteriniais aliejais turtingus lapelius ar žiedelius arbatoms, marinadams, mėsai, daržovėms.
Šiame įraše rasi aiškias, praktiškas gaires: kaip paruošti žemės mišinį (lengvas – su smėliu ar smulkintu žvyru), kaip prižiūrėti daigus, kaip genėti, kad kerelis šakotųsi, ir kaip retinti žiedynus, jei nori intensyvesnio lapų derliaus. Aptarsime laistymo ritmą, tręšimą (mažomis, bet subalansuotomis dozėmis), žiemojimą lauke ar vazone, kenkėjų/miltligės prevenciją bei derliaus rinkimą ir džiovinimą, kad išliktų kvapas.
Jei pradedi pirmą kartą ar nori suvaldyti kerelio formą bei aromatą – šios rekomendacijos padės užauginti sveikus, kompaktiškus ir kvapnius čiobrelius, kurie virtuvėje taps mažais, bet labai galingais skonio akcentais visiems patiekalams.
Moliūgų auginimo rekomendacijos
Moliūgai – dėkingas pasirinkimas tiek daržui, tiek pakeltoms lysvėms ar net didesniems konteineriams, kai norisi gausaus, universalaus derliaus. Tinkamai parinkta veislė (krūminė ar vijoklinė), šiltas, purus ir humusingas substratas bei tolygi drėgmė leidžia augalams sparčiai vešėti ir sunokinti saldžius, gerai laikomus vaisius. Mulčias ir saulėta vieta padeda išlaikyti šilumą bei drėgmę, o atramos ar kryptingas ūglių vedimas sutaupo erdvės, jei to reikia.
Šiame įraše rasi aiškias, praktiškas gaires, kaip išsirinkti veislę pagal tikslą (valgymui šviežiai, kepimui, ilgam laikymui ar dekorui), paruošti dirvą, sudygdyti ir persodinti daigus, palaikyti drėgmės režimą bei tręšti taip, kad lapai būtų tvirti, o vaisiai – pilnaviduriai ir saldūs. Pridėjome ir patikrintų triukų: kaip formuoti augalą, kada palikti reikiamą vaisių skaičių, kaip suvaldyti karščio bangas, vėją, miltligės riziką ir pagerinti apdulkinimą.
Jei pradedi pirmą sezoną ar nori patobulinti rezultatą – šios rekomendacijos padės užauginti sveikus, tvarkingus ir gardžius moliūgus, kurie džiugins tiek virtuvėje, tiek rūsyje visą rudenį ir žiemą.
Vazoninių pomidorų auginimo rekomendacijos
Vazoniniai pomidorai – puikus pasirinkimas balkonui, terasai ar saulėtai palangei, kai norisi šviežių, kvapnių vaisių net ir be daržo. Tinkamai parinktas indas, subalansuotas substratas ir reguliarus laistymas leidžia augalams stabiliai žydėti ir nokinti, o kompaktiškos veislės dera gausiai net mažoje erdvėje.
Šiame įraše rasi aiškias, praktiškas gaires, kaip išsirinkti vazoną ir veislę, paruošti žemės mišinį, palaikyti drėgmės režimą bei tręšti taip, kad krūmeliai būtų tvirti, o derlius – saldus ir gausus. Pridėjome ir keletą patikrintų triukų, padedančių suvaldyti karščio bangas, vėją bei praretinti lają be streso augalui.
Jei pradedi pirmą sezoną ar nori patobulinti rezultatą – šios rekomendacijos padės užauginti sveikus, tvarkingus ir skanius vazoninius pomidorus.
Vazoniniai pomidorai Patio Plum
Maloniai neįprastas, ekscentriškasis keistuolis tarp savo brolių pomidorų - neūžauga, vardu Patio Plum.
Rabarbarai
Rabarbarai – tai augalas, kuris vaikystėje džiugino mus visus! Jo rūgštus skonis gali net ir saldžiausią pyragą paversti skonių šokiu su lengva intriga. Kai rabarbaras pasirodo virtuvėje, jis primena, kad gyvenime kartais reikia šiek tiek rūgšties, kad saldumas būtų dar skanesnis.
Kaip "pavogti" daugiau šviesos ?

Sėklų daiginimas




