Facebook
Pereiti prie pagrindinio turinio
Tavo Daržas – daigai internetu logotipas
  • Parduotuvė
  • Kontaktai
  • Pristatymo - atsiėmimo galimybės
  • Apie mus
  • Pirkėjo gidas
  • Augalo gidas
  • Trąšų gidas
  • Partneriai
  • Tinklaraštis

Lauramedžio auginimo rekomendacijos

2025 m. lapkr. 18 d. 22:47

Lauro medis – Viduržemio jūros prieskonis, kuris virtuvei suteikia gylio, „šilumos“ ir labai subtilų kartumą. Jo lapai ne dominuoja, o „suriša“ skonį troškiniuose, sriubose, marinatų ir padažų pagrinduose.


Kaip paruošti
Naudojama dalis: standūs, odiniai lapai – švieži arba džiovinti.
Triukas: lauro lapas atsiskleidžia lėtai – dėti virimo pradžioje, o ne pabaigoje.
Kiekis: paprastai 1–2 lapai puodui (per daug – duos nereikalingo kartumo).
Prieš patiekimą: lapus visada išimk – jie kieti ir nemalonūs kramtyti.

Su kuo dera
Sultiniai ir sriubos: vištienos, jautienos, daržovių, ankštinių (pupelių, avinžirnių).
Troškiniai: guliašas, troškintos daržovės, mėsa padaže, lęšių troškiniai.
Marinatai: mėsos, žuvies, daržovių konservavimas, rauginti kopūstai, agurkai.
Padažai: pomidorų padažai, Bolognese, ragu, velouté, padažai prie mėsos ir žuvies.
Duona ir užtepėlės: įdedamas į aliejų, kuriuo vėliau gardinama duona, hummus, užtepėlės.

Pagrindiniai naudojimo būdai
Sultiniai/sriubos:
1–2 lapai įdedami kartu su kitais aromatiniais daržovėmis (svogūnu, morka, salieru) ir verdami visą laiką.
Troškiniai:
lapas dedamas, kai apkepinta mėsa ir daržovės, prieš pilant skystį. Išimamas prieš patiekimą.
Marinatai ir konservavimas:
lauro lapas + pipirų žirneliai + česnakas – klasikinė bazė mėsos, žuvies, daržovių marinavimui ir stiklainiams.
Aromatizuotas aliejus:
kelis lapus pašildyk aliejuje ant labai mažos ugnies, atvėsink ir naudok kaip aromatinį aliejų salotoms ar užtepėlėms.

Formos ir laikymas
Švieži lapai:
auginant lauro medį vazonėlyje, lapus skink po kelis, kai jau subrendę;
švieži yra šiek tiek švelnesnio skonio, juos galima trumpai apdžiovinti kambaryje prieš naudojimą.
Džiovinti lapai (klasika):
laikyti sandariame inde, tamsioje vietoje;
aromatas stipriausias pirmus metus, vėliau silpsta – verta periodiškai atsinaujinti.

Auginimo rekomendacijos:
Vieta
Pilna saulė arba lengvas pusšešėlis; užuovėja nuo stipraus vėjo.
Dirva
Lengva, gerai drenuojama (gėlynų žemė + smėlis/perlitas); pH ~6,0–7,5.
Sodinimas
Vazone rinkitės 7–20 l talpą su drenažo skylėmis ir keramzitu dugne; grunte sodinkite kilstelėtoje, pralaidžioje lysvėje.
Laistymas
Saikingas, tik į šaknų zoną; tarp laistymų viršutinis sluoksnis turi pradžiūti. Venkite užmirkimo.
Tręšimas
Pavasarį – nedidelė lėto veikimo organinių granulių dozė; vasarą kas 3–4 savaites – lengvos skystos trąšos (saikingai).
Genėjimas
Pavasarį ar vasaros pradžioje trumpinkite ūglius 1/3 – skatina tankėjimą ir padeda išlaikyti formą (kamuolį, kūgį, stiebą su laja). Pašalinkite pažeistas ar į vidų augančias šakeles.
Žiemojimas
Mūsų klimate geriausia peržiemoti šviesioje, vėsioje (5–10 °C) patalpoje su labai saikingu laistymu. Grunte auginamus augalus prieš šalčius apdenkite (agroplėvelė) ir pasirūpinkite sausu drenažu aplink šaknis.
Skynimas
Lapus skinkite ištisus metus, geriausia – nuo subrendusių, tamsiai žalių šakelių. Džiovinimui rinkite pavėsyje, gerai vėdinant; džiovinti lapai kvapą išlaiko ilgai.
Priežiūra
Stebėkite miltuotuosius skydamarius ir voratinklinius erkutes (ypač žiemojant patalpoje); padeda geras oro judėjimas ir biologinės priemonės. Perlaistymas – dažniausia bėda.

Trumpai: saulė + pralaidus substratas, saikingas laistymas ir lengvas formuojamasis kirpimas – taip turėsite tvarkingą, kvapnų laurą virtuvei ir dekorui daugelį metų.

Įsigyti Lauramedžio daigų



Krepšelis

Krepšelis tuščias.

  • Kontaktai
  • Pristatymo - atsiėmimo galimybės
  • Privatumo politika
  • Prekių grąžinimas
Facebook